browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Atlantische oversteek, Monday 04 June 2018

Posted by on 22 juni 2018

Vanmorgen om 06:00 lokale tijd de hengel maar weer uitgezet. Geen wiervelden meer gezien dus had er weer zin in, we hebben nog geen tonijn in de vriezer!

We zitten inmiddels op ondiep water, de overgang is vloeiend gegaan, niet zoals bij de golf van Biscaje waar ook de diepte ineens van een paar kilometer terugloopt naar 100 meter die de golven hoog kunnen opstuwen. Ws doordat de wind was weggevallen en gisteren ook al niet veel was. Lucky voor ons dus.

De motor gestart want moest weer broodnodig stroom draaien en in zijn werk gezet. De hele nacht hebben we doorgesukkeld tussen de 3 en 4 knopen maar nu was de wind echt op. De Genua sloeg bij elke rol en dat gaat door merg en been. Het begon weer te druppelen en ja hoor, we hadden beet. Niet overtuigend maar dacht dat ik in de verte iets aan de oppervlakte zag. In adamskostuum naar buiten want het regende steeds harder. De lijn binnen gehaald en het bleek een Little Tunna te zijn van 55 cm, niet verkeerd dus direct gefileerd. Terwijl ik aan het fileren was hadden we weer beet, ditmaal ééntje van 50 cm. Ook deze gefileerd voor sashimi. Jammy jammy!

Het begon nu echt te stortregenen terwijl de wind uitbleef en vond dat een mooie gelegenheid om het grootzeil ook maar eens te spoelen.  Dus weer in adamskostuum naar buiten, alle reven eruit en volledig gehesen zodat de regen lekker zijn werk kan doen. De lijnen worden gelukkig ook al weer soepeler want alles was vergeven van het zout en stof. Het was tijd voor mijn broodnodige rust dus de zeilen mooi getrimd op deze koers, motor gestopt en met zo’n 4 knopen vervolgden we onze weg. Om half 11 kwam Asha me uit bed halen, er lag een visser op ons pad die ook nog eens naar ons toe voer. Gewoon nieuwsgierigheid ws want voeren gelukkig door. Asha is er niet gerust op ivm de Piratenmeldingen van afgelopen tijd hier voor de Guianas. Asha heeft even lekker gezeild in de regen terwijl ik mijn slaap aan het inhalen was maar om 12:00 LT was de wind echt weer op. Motor maar weer gestart evenals de watermaker. Laatste kans om alles weer te vullen dus alle flessen en jerrycans weer gevuld met lekker osmose water. Tussen de buien door de zeilen weer gestreken, ze waren nu wel schoon en ze sloegen mij teveel.

Inmiddels nog een keer beet gehad maar die viel helaas van de haak, was ook maar 30 cm!   Maar toch.

Er zit sinds vanmorgen ook een klein vogeltje aan dek, eerst op de wiebelende schoot, daarna op de relingdraad. Toen ik de Genua binnen ging halen verplaatste hij zich naar de andere kant en nu zit hij te schuilen onder het zonnepaneel, slim vogeltje.

Het blijft de hele dag stortregenen en we zullen de laatste mijlen op de motor gaan maken.

Zeilvoering: Uitgeboomde Genua over SB

Het weer;

Wind: Gentle breeze NE 07 – 10 knopen, 3 Bf,

Sea: Slight, 0,5 tot 1,25 meter, schuin van BB achterin,

Weather:  = Passing showers, 8/8 ( dit cijfer wil zeggen de hoeveelheid bewolking verdeeld in 8/8, waarbij 0/8 geen en 8/8 zwaar bewolkt is)

Barometer: 1015 hpa,

Air: 26  Celsius,

Temperature inside: 28 Celsius,

Humidity inside: 92 %

Sea: 27,1 Celsius,

Course: 252,

SOG:  4,2 knots,

Distance done so far: GPS  1798 Nm,

Distance to go: 137 Nm, na herberekening tot aan Domburg Marina.

Today:  100 Nm,

ETA: Paramaribo, 5th June 2018

Sealife: zeevogels, klein vogeltje aan dek.

Comments are closed.