browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Atlantische oversteek, Saturday 02 June 2018

Posted by on 22 juni 2018

Beet….Terwijl ik in een reisboek van Suriname zat te lezen hoorde ik tweemaal de reel van de hengel slippen. Ik keek achterom en  zag de  hengel doorbuigen. Dan start er een procedure; Genuaschoot lossen en tegelijkertijd de Genua oprollen om zeil, en daardoor vaart, te verminderen, daarna reddingsvest aan en aanlijnen, vishaak losmaken en gereed leggen, en daarna de hengel uit zijn houder en de vis proberen binnen te halen. Ik was daarbij vergeten dat ik in adamskostuum zat voor het driftig fotograferen en filmen van Asha, volgende keer maar in de procedure opnemen maar voor nu te laat. Excuses daarvoor.

Ditmaal was het een mooie Dorade ( ook wel Mahimahi, Goudmakreel of Dolfin genoemd) van  een meter lang. De Dorada langszij getrokken en met de vishaak binnen gehaald. Aan dek beginnen ze pas echt te vechten en stuitert dan alle kanten op, dit keer tussen de reling door weer in zee maar zat gelukkig nog steeds goed aan de haak. Opnieuw aangehaakt met de vishaak en ditmaal heb ik de vis achter zijn kieuwen overgepakt om door de reling te trekken, daarna direct het mes achter zijn kop om te doden en de vis bedankt voor zijn offer. Deze vis bloedt letterlijk doodt, donkerrood bloed loopt over dek en met de laatste stuipen spettert zij alles onder. Het is een zij, dat kun je zien want de mannetjes hebben een hogere kop, en dit wordt bevestigd als ik de  vis schoon maak, 2 mooie stukken kuit komen uit de buik. Na te hebben gefileerd de zaak weer schoon gemaakt, hengel weer uitgezet, we hebben nog plaats in de vriezer, en de Genua uitgerold. Deze Doraden zijn prachtig van kleur, goud, groen en zilver, binnen een paar minuten echter verkleurt ze helemaal naar alleen zilverkleurig.

We zaten lekker gebakken kuit te eten toen Asha zei dat BB hengel ver door boog. Dat doet deze al snel omdat deze veel soepeler is en dacht weer aan zeewier maar zag ook rukken en de lijn was al aardig afgespoeld. Slip heb ik niet gehoord! Procedure  van vaart afnemen weer uitgevoerd, ditmaal de onderbroek in de procedure opgenomen,  en bij het binnenhalen bleek het een mooie Dorade van ong. 80 cm te zijn. Aangehaakt achter de kieuw en wilde dit keer de vis dood laten bloeden boven zee ipv het dek. Toen ik met het mes in de ene hand en de vishaak in de andere de vis wilde doden  was deze ws zo door angst gedreven toen deze het mes zag, of mij, dat de Dorade, hangend in de lucht aan de vishaak, toch kans zag van de haak te springen. Zij, was weer een zij, belande dus terug in zee maar zat gelukkig nog steeds vast aan de haak. Mes weg gelegd en met de hengel de nog steeds sterk vechtende vis weer binnen haakafstand gebracht. Maar net voordat ik kon aanhaken brak de vislijn en daar ging ze compleet met lure en stalen onderlijn. Balen, balen en nog eens balen, temeer daar we weer een mooie lure kwijt zijn maar nog meer omdat deze vis nu kansloos is met een lure in zijn bek. Die valt nu te prooi aan andere nog grotere vissen met nog steeds die lure…. De rest laat zich raden. Helaas en zonde, was niet nodig geweest. Asha boos en heb me voorgenomen de volgende keer maar weer gewoon binnen te halen en het bloed op de koop toe te nemen.

De zee is  hier flink onstuimiger, de wind echter is al dagen/ weken hetzelfde variërend tussen 15 en 25 knopen wind maar toch is de zee hier anders. Ogenschijnlijk lijkt het rustig buiten maar schijn bedriegt. Het lijkt net of er een onzichtbare hand de boot uit evenwicht probeert te brengen en dan nog een schop nageeft. Als ook een kickbokser die zijn tegenstander uit evenwicht probeert te krijgen en er dan op los slaat.  Maar ons scheepje houdt zich kranig, incasseert keer op keer alle rake klappen en even snel als dat ze uit evenwicht wordt gebracht komt ze weer terug.

Ons fijne scheepje, ons huis, en thuis ook, doet het goed en dat geeft moed.

Maar zou Neptunus zelf hier de hand in hebben? Hebben we Hem misschien voor vertrek een oorlam op de goede reis  moeten geven? Hadden we Zijn vliegende vissen, die netjes aan dek werden gelegd elke dag, in dank moeten aanvaarden ipv ze netjes aan de zee terug te hebben gegeven?  Nee, wij moesten zo nodig zelf onze vis vangen waarbij we er ook nog onzorgvuldig mee omsprongen zodat er nu één van zijn vissen met een haak in zijn bek  rondzwemt? Zou een oorlam nu nog werken om Hem gunstig te stemmen… Resoluut nee, daar doe wij niet aan mee! Dat is hetzelfde als de loodsen in het Suez kanaal sloffen sigaretten geven die nu het Marlboro kanaal wordt genoemd (Nou ja, bijna hetzelfde!). Zonder sigaretten kom je er bijna niet meer door!

Heeft Hij soms plastic overboord zien gaan? Dat kan niet want wij sjouwen alles mee, spoelen het zorgvuldig af en bewaren het tot de haven.  Denkt hij soms dat we Zijn Zee niet verdienen? Dan vergeet Hij zeker dat Hij, tenminste mij, al diverse malen heeft toegelaten de Equator over te varen. Dat ik al heel wat mijltjes in zijn wateren heb vertoefd. En het kan ook Asha niet zijn, die bevallige dame die zich over van alles verwonderd en bewonderd.

 

Wij zijn niet gelovig. Het moet iets anders zijn maar wat? Het is niet de diepte, die is nog steeds meer dan 4 km.

Het enige rationele wat ik kan bedenken is dat dit wordt veroorzaakt door een countercurrent, de stroom loopt hier niet evenwijdig en mee aan de NE Passaatwind maar tegengesteld of haaks. Dat veroorzaakt een ander golfpatroon met diepere kuilen en kortere hoge golfkammen. De regelmaat is compleet zoek en de boot wordt flink door elkaar geschudt en maakt soms flinke halen van boord naar boord. Voor het eerst is ook de SOG (Speed Over Ground), GPS speed dus, kleiner dan de vaart door het water wat door het log wordt aangegeven. Hier moeten we doorheen hoe onplezierig ook, zeker met mijn pijnlijke rug, en later zal deze stroom, dichterbij de kust naar het NW, evenwijdig aan de kust, afbuigen en toenemen.  Laten we maar hopen dat dit snel gebeurt!

 

Gisternacht de klok weer een uur terug gezet naar UTC -3 uur, dat brengt ons op een tijdverschil met Nederland van 5 uur.

 

Zie veranderde ETA Paramaribo!

Zeilvoering: Uitgeboomde Genua over SB

Het weer;

Wind: Moderate breeze NE 17 – 21 knopen, 5 Bf, uitschieters naar 6,

Sea: Rough, 2,5 tot 4 meter, overwegend recht tot schuin van BB achterin,

Weather:  = Cloudy, 3/8 ( dit cijfer wil zeggen de hoeveelheid bewolking verdeeld in 8/8, waarbij 0/8 geen en 8/8 zwaar bewolkt is)

Barometer: 1016 hpa,

Air: 36  Celsius,

Temperature inside: 32 Celsius,

Humidity inside: 72 %

Sea: 27,5 Celsius,

Course: 252,

SOG:  5,1 knots,

Distance done so far: GPS  1574 Nm,

Distance to go: 326 Nm,

Today:  128 Nm,

ETA: Paramaribo, 5th June 2018

Sealife: Vliegende vissen, zeevogels, hele plukken drijvend zeewier.

Comments are closed.