browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Atlantische oversteek, Sunday 03 June 2018

Posted by on 22 juni 2018

We hebben onze eerste drie tropische buien gehad. De eerste kwam vanmorgen net na het wisselen van de wacht en Asha kwam op  post. Ze durfde het niet alleen aan, bang van de verhalen voor Squalls, zodat we met zijn tweeën de eerste bui over hebben gekregen. De wind nam even toe tot 33 knopen en zakte daarna weer in. Ik had de Genua laten staan, die kan ik snel wegrollen mocht  het noodzakelijk zijn maar wilde die ook schoon gespoeld en ontzout hebben. De wind was immers van achteren en hebben wel meer wind gehad. De boot versnelde even en de zee werd kalm, althans werd afgevlakt door de wind en de golfdalen werden snel gevuld met zoet water. Het rollen was even weg en de boot liep als een trein. Dit duurde echter maar kort, de regen trok verder en het rollen begon weer.

De daarop volgende buien hadden geen wind meer in zich, enkel heerlijk zoet water wat door de boot in dank wordt genomen. Na zeker 4 maanden geen regen te hebben gehad is zoet, schoon, helder regenwater heerlijk. Even kan de boot het in maanden vergaarde stof en zout van zich afspoelen. Ook bovenin de mast waar je normaal gesproken niet snel bij komt, en zeker niet om te spoelen. Niet dat we dat niet hebben gedaan in Las Palmas hoor! Zeker wel, met de tuinslang naar boven en afspoelen maar, en de buren zijn je weer dankbaar! Maar begrijpen het wel.

Met de tropische buien gaat het beter en er zullen er nog veel volgen. We zitten nl in de Grote Regentijd van Suriname die tot Augustus zal duren.

 

Nog net voor ik deze email wilde versturen hadden we beet, en wat voor één. Een flinke goudgroene Dorade leek het van veraf. Het regende dus ik in adamskostuum naar buiten, we zouden later wel zien of we filmmateriaal moesten knippen! Haak klaar gelegd, hengel uit de steun genomen en indraaien maar, nou…no way! De vis vroeg meer lijn dan ik kon binnen draaien. Telkens had ik weer wat gewonnen en toen nam de vis weer lijn. Het begon harder te regenen en de wind nam weer toe. Zo hield ik de vis niet en was bang deze te verspelen. De Genua was al maximaal ingerold maar deden nog steeds 4 knopen. Terwijl ik met de vis aan het vechten was liet ik Asha de motor starten en achteruit draaien om de vaart eruit te halen. Even kon ik meer lijn inhalen maar de vis bleef rukken en duiken waardoor de lijn weer afliep. De rem stond er maximaal op en mijn spieren waren al aan het verzuren. Ik was al een half uur bezig. Dit was Big Game Fishing! Wie zou er het eerst moe worden, de vis of ik? Inmiddels zag ik ook dat er hele trossen zeewier op de lijn verzameld was, ik zag geen vis maar alleen zeewier. Toen ik dacht dat ik genoeg lijn had binnen gehaald liet ik de motor stoppen bang dat de vis de lijn in de draaiende schroef zou zwemmen. Maar de vis gaf zich nog niet gewonnen. De wind nam nog steeds niet af en ik was nu al bijna een uur bezig met die vis. Telkens haalde ik weer wat in en telkens nam de vis weer lijn. Toen ik dacht dat de vis moe geworden was kon ik deze mondjesmaat binnen halen, de wind nam gelukkig ook wat af en eindelijk kon ik uit mijn zittende houding in het gangboord overeind komen. Ik zag de vis niet vanwege al het zeewier wat zich had verzameld en toen ik het spul eindelijk langszij had getrokken gaf ik de hengel over aan Asha want kreeg deze niet dichtbij genoeg om de haak te hanteren.

Nadat ik hele plukken zeewier had verwijderd kon ik eindelijk de lijn pakken maar waar was nu de vis???? Ik trok een paar kilo zeewier aan dek maar geen vis…

Had ik nu de hele tijd gevochten met ….zeewier.??

Jullie zullen begrijpen dat ik even uitgevist ben!

Het water is inmiddels verkleurt van diepblauw naar pikzwart! Nog 190 Nm te gaan en het wordt langzamer ondieper van dik 4 km naar 4 meter onder de kust van Suriname.

 

Zeilvoering: Uitgeboomde Genua over SB

Het weer;

Wind: Moderate breeze NE 17 – 21 knopen, 5 Bf, uitschieters naar 6,

Sea: Rough, 2,5 tot 4 meter, overwegend recht tot schuin van BB achterin,

Weather:  = Overcast, 8/8 ( dit cijfer wil zeggen de hoeveelheid bewolking verdeeld in 8/8, waarbij 0/8 geen en 8/8 zwaar bewolkt is)

Barometer: 1016 hpa,

Air: 34  Celsius,

Temperature inside: 30 Celsius,

Humidity inside: 85 %

Sea: 28,1 Celsius,

Course: 252,

SOG:  5,0 knots,

Distance done so far: GPS  1696 Nm,

Distance to go: 204 Nm,

Today:  122 Nm,

ETA: Paramaribo, 5th June 2018

Sealife: Vliegende vissen, zeevogels, hele velden drijvend zeewier.

Comments are closed.