browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Atlantische oversteek, Thursday 24 May 2018

Posted by on 22 juni 2018

Gisteren tijdens het  verzenden en binnenhalen van de berichten hoorde ik een vreemd geluid en ineens realiseerde ik me dat dat de hengel was. Achterom kijkend zag ik dat deze krom stond en had dus de slip gehoord, hij liep liet meer uit dus de slip staat goed afgesteld maar met deze snelheid kan ik de vis niet binnenhalen. Asha geroepen die binnen op de salonbank lag te dromen en snel de Genuaschoot gevierd en zeil binnen gedraaid om zeil te verminderen. De vaart moest minder,  eerst het reddingvest aan gedaan en de lifeline ingehaakt want er staat een flinke swell en toen de hengel gepakt, de lijn stond strak schuin naar beneden en voelde de vis rukken en vechten. Beetje bij beetje de lijn ingedraaid en Asha gevraagd de speciale vis-haak te pakken om de vis binnen te trekken, deze vis wilde ik niet verspelen. Het bleek een mooie Wahoo te zijn en deze bleef vechten, zelfs aan de oppervlakte leek deze de haak af te willen schudden, daarom snel de vis-haak achter zijn kieuwen in zijn lijf geslagen en toen kon deze niet  meer weg.  Aan boord getrokken en met een mes de vis snel uit zijn lijden verlost, we hebben de vis bedankt voor deze vangst. daarbij kan ik deze nog niet loslaten want door de stuipen en de  zeegang zou de vis nog steeds overboord kunnen vallen. Asha gevraagd de grote was-emmer te pakken maar hier paste de Wahoo niet in, de vis was 125 cm lang en te groot voor de was-emmer. Dus met een snijplank op dek de vis gefileerd. Dat viel nog niet mee op een slingerend schip en moest handschoenen aan doen om enige grip op de vis te hebben. Na het fileren konden de filets op de snijplank op de reling, waar deze nu net op pasten, om mooie stukken te snijden. Daarna alles weer schoon gemaakt aan dek, het dek was ook spekglad geworden en de boot slingert van boord naar boord. We hebben nu echt de vriezer vol en ook nog 3 x 2 porties in de koelkast. Dat wordt smullen en ik kan je nu al verklappen dat deze heerlijk smaakt. Gisteravond hebben we nl al 2 stukken gegeten en het is mooi stevig vlees zoals van zwaardvis.  Ik wilde nog door vissen maar dat zou zonde zijn, we kunnen geen vis meer kwijt en we vissen alleen om te eten, niet om de sport. Daarbij komt dat ik deze, in Mindelo, duur gekochte lure niet wil verspelen. Dus de hengels maar opgeruimd, de Genua uitgeboomd en op weg maar weer. Na inspectieronde over dek ook nog een piepklein vliegend visje gevonden. Te laat om te reanimeren, deze was al uitgedroogd, daarom maar terug gegooid in zee. Tijdens het schoonmaken van de Wahoo speelden er ook grote dolfijnen rond het schip, dit zag ik later terug op de video die Asha had gemaakt. Ik was te druk en bang dat er alsnog iets overboord ging dat dat mij ontgaan was. Misschien dat de dolfijnen een hapje wilden mee eten? Ze moesten genoegen nemen met de kop, ingewanden en gebeente.

De wachten loop ik in zwembroek en t-shirt, soms in de nacht met sweather maar meer is niet nodig. De nacht temperatuur is nu 23 graden. Dit komt ook omdat we geheel wind vrij in ons zgn bushokje zitten.

Neptunus is ons goed gezind, bij de ochtendronde over dek 11 vliegende vissen gevonden waaronder 8 kleintjes, misschien nachtblind? Je kan ze eten en vroeger toen ik nog bij de Marine zat liep ik s ’ochtends tijdens de dagwacht (4–8) rondje over het dek om de vliegende vissen te verzamelen en er peppersan van te maken. Schoonmaken, sambal in het buikje en dan inwikkelen in aluminium folie en op de stoomleiding leggen, heerlijk! Ik vondt ze te klein en hebben genoeg eten aan boord, hopelijk is Neptunus niet gepikeerd want heb ze terug gegooid in zee. Maar bedankt!

Zeilvoering: Uitgeboomde Genua over BB

Het weer;

Wind: Fresh breeze NE 17 – 21 knopen, 5 Bf,

Sea: Moderate, 1,25 tot 2,5 meter schuin van SB achterin,

Weather:  = Partly cloudy, 2/8 ( dit cijfer wil zeggen de hoeveelheid bewolking verdeeld in 8/8, waarbij 0/8 geen en 8/8 zwaar bewolkt is)

Barometer: 1019 hpa,

Air: 31  Celsius,

Temperature inside: 26 Celsius,

Humidity inside: 78 %

Sea: 23,1 Celsius,

Course: 252,

SOG:  6,4 knots,

Distance done so far: GPS  275 Nm,

Distance to go: 1625 Nm,

Today:  154 Nm,

ETA: Paramaribo, 4th June 2018

Sealife:  Dolfijnen en 1 Wahoo gevangen,

Comments are closed.