browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Atlantische oversteek, Wednesday 30 May 2018

Posted by on 22 juni 2018

Vanavond wordt het volle maan, het is al nachten vrij licht  in de nacht. Je kan de horizon goed zien maar alleen de sterke sterren zie je nu. De wolken en ook de golven om je heen kan je zien en het maanlicht flikkert mooi over de zee. Dit in tegenstelling tot nieuwe maan waarbij het aardedonker is, de hele sterrenhemel ontvouwt zich dan boven je maar om je heen een pikzwart gat, geen horizon en de golven hoor je dan des temeer aan komen bulderen en je hoopt dat deze niet aan dek breekt. Het is net of je zintuigen zich hierop aanpassen. Beide maanstanden hebben iets om van te genieten of juist niet, waar je van houdt. In het pikkedonker zie je de scheepvaart al van verre, mits verlicht, maar een squall (zware regenbui met vaak veel wind) zie je niet aankomen. Dan wordt je overvallen. En met 6 knopen een pikzwart gat invaren terwijl je elk moment tegen een drijvend voorwerp aan kunt knallen en de boot ineens stil ligt blijft altijd beangstigend. Dat het gebeurt is al menigmaal bewezen, zoals ook Henk de Velde die met zijn catamaran met hoge snelheid tegen een ,vermoedelijk, container is gevaren. Hij is toen zwaar gewond van boord gehaald. Maar dat kan altijd gebeuren, niemand kijkt voortdurend naar voren, maar de nacht geeft toch een aparte dimensie. Mooi is ook als het water fluoriserend oplicht, golven, opspattend water en het zog worden ineens verlicht. Ook de toiletpot en daarbij de badkamer met het doorpompen worden verlicht mits je het licht uit houdt natuurlijk. Je ziet de fluorisentie al via de slangen aankomen, heel bijzonder.

All well on board

Hebben jullie de watertemperatuur al gezien!!

 

Zeilvoering: Uitgeboomde Genua over BB

Het weer;

Wind: Moderate breeze NE 17 – 21 knopen, 5 Bf, uitschieters naar 6,

Sea: Rough, 2,5 tot 4 meter schuin van SB achterin,

Weather:  = Cloudy, 4/8 ( dit cijfer wil zeggen de hoeveelheid bewolking verdeeld in 8/8, waarbij 0/8 geen en 8/8 zwaar bewolkt is)

Barometer: 1018 hpa,

Air: 32  Celsius,

Temperature inside: 31 Celsius,

Humidity inside: 72 %

Sea: 26,5 Celsius,

Course: 252,

SOG:  6,3 knots,

Distance done so far: GPS  1168 Nm,

Distance to go: 732 Nm,

Today:  152 Nm,

ETA: Paramaribo, 4th June 2018

Sealife: Vliegende vissen, zeevogels, hele plukken drijvend zeewier.

Comments are closed.