browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Gambia, Monday 02 April 2018

Posted by on 22 juni 2018

De verjaardag van Rob hebben we in Tendaba gevierd. Er was daar Camp Tendaba waar veel birdwatchers vakantie komen vieren. Ondanks negatieve berichtgeving in de West African Cruising Guide is Tendaba ons heel goed bevallen, de mensen waren er heel vriendelijk, totaal niet opdringerig en ook veilig. Het was één van de leukste dorpen die we hebben bezocht. We hebben goed gegeten en het was er leuk vertoeven aan het strand. S’Ochtends weer water geladen en Tapalapa (brood) gekocht in het dorp. Daarna vertrokken naar James Island wat onbewoond is en waar een ruïne staat van wat eens een vesting was en waar de slaven werden verscheept. Daar voor de tweede keer kunnen vliegen met de drone en heb mijn eerste filmpje gemaakt. Wel spannend vliegen boven water en hoge bomen om terug te landen maar hij ligt weer veilig aan boord opgeladen en wel voor de volgende vlucht. Toen we daar weer weg wilden gaan meerden er juist vissers af die daar de nacht gingen doorbrengen en hebben een leuk gesprek gehad.

Na James Island zijn we de volgende dag, met afgaand tij, doorgevaren naar Banjul om, met opkomend, tij de kreken in te gaan naar Oyster Creek. Het was even spannend want hadden hier geen track voor  en zijn diverse keren vast gevaren. Maar met opkomend water geen probleem en hebben ons anker uitgegooid in Oyster Creek. Voor de terugweg hebben we nu een zelfgemaakt track op de elektronische kaart staan. De volgende dag zijn we naar de wal gegaan en hebben de dinghy bij de Navy op het strand gelegd, hij lag daar veilig zeiden ze want zij zijn soldaten. Zo hebben we daar ook onze fietsen gestald als we terug kwamen van de wal. We hadden een missie want er moest freon worden gescoord en zo gingen we op pad met de fietsen naar Serekunda. Bij de Navy hadden we al een adresje gekregen maar onderweg zagen we al autozaakjes die het misschien konden hebben. Die hadden het niet maar er was wel een klant die wel wist waar ze het wel hadden. Nu zijn we achterdochtig want iedereen wil je wel helpen maar uiteindelijk leidt het tot niets maar ditmaal gingen de fietsen in de achterbak van zijn pick-up en wij met zijn vieren in de cabine. Een beetje krap maar hij nam ons mee naar een zaak en warempel, een gespecialiseerde zaak in koeltechniek. Wat ik nodig had zoals freon en een meterset hadden ze. Veel te duur natuurlijk maar ik was wel geholpen en we waren maar al te blij. Met de freonfles op de pakkendrager zijn we nog naar het strand gefietst, hebben onderweg nog wat gegeten bij een stalletje wat we in een barretje op hebben gepeuzeld. Ik kon natuurlijk niet wachten om de meterset aan te sluiten en freon bij te vullen  maar hebben hiermee toch gewacht tot de andere ochtend. Nadat ik de meterset had aangesloten en wist dat er nog freon in het systeem zat kon ik voorzichtig bijvullen en warempel, de koelkast deed het weer prima. De vriezer ook even gechecked en een klein beetje bijgevuld en die draait nu ook weer beter. S’Avonds zijn we naar de afgesproken BBQ gegaan en het was heel gezellig met Jambee muziek. Ik weet niet hoe je dat schrijft maar het zijn verschillende drums en vier man stonden continue te drummen terwijl anderen dansten.

Het was tijd voor een vrije dag en die hebben we gisteren besteed aan het bezoeken van de krokodillenpoel. Dat was een ervaring op zich en erg leuk. We hebben krokodillen aangeraakt en foto’s gemaakt met ze. Wat een vreemde ervaring was dat we toen we terug waren bij de fietsen we nog eens 3 krokodillen zagen die in het open riool lagen. We dachten eerst nog dat ze nep waren maar dat was duidelijk niet het geval. Het blijkt dat de krokodillen zich gewoon door het dorp verplaatsen, zeker in de regentijd als de poel overstroomt. Het zijn er ongeveer honderd en ze worden elke dag gevoerd met 250 kilo vis. De eieren worden geraapt om de populatie in toom te houden.

Vandaag zijn we wezen vissen met een lokale visser die we hadden gesproken op de BBQ. Na heel veel tips en de hele dag in de zon op een klein bootje waar we de hele dag enkel wat kleine vissen zoals meerval hadden gevangen gingen we terug. De visser was niet blij want had grote verhalen gehad maar we hadden nauwelijks iets gevangen dus op de terugweg zijn we wezen trollen (slepen met kunstaas) op de hoofdrivier en ook dit wilde in eerste instantie niet lukken. We hadden afgesproken van 09:30 tot ong. 16:00 uur maar het was inmiddels al 18:30 en we vonden het wel genoeg, het was een leuke en leerzame dag geweest, toen de visser zei , nog 1 rondje want die baalde ook natuurlijk. En toen gebeurde het… we hadden beet en wel een mooie barracuda van 95 cm wat natuurlijk een prachtige afsluiting van de dag was. Deze hebben we op de BBQ aan boord gegooid en heerlijk met zijn vieren opgegeten, hoewel, er is nog over voor morgen.

De selftailer van de Genualier is ook weer recht met dank aan Rob die zijn bankschroef ter beschikking stelde.

We zitten dus weer aan het koude bier en de temperatuur is goedgekeurd door de crew van de Happy Hour.

De doorlaat van de heteluchtkachel kunnen we niet demonteren zonder passend gereedschap. Het zit aardig vastgerot maar wel los in de romp. Dat veroorzaakte de wateroverlast in de boot mede doordat het zo laag op de waterlijn zit. Deze heb ik maar afgekit totdat we ergens op de kant staan en ik de klus beter kan klaren. De prop heb ik er in laten zitten in geval van lekke slang, de kachel hebben we voorlopig toch niet nodig.

De klussenlijst is weer aardig terug gedrongen en we gaan ons klaarmaken voor vertrek binnenkort naar de Kaapverden.

Comments are closed.