browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Gambia, Monday 26 March 2018

Posted by on 22 juni 2018

Vandaag is het de verjaardag  van Rob, de mannelijke helft van Happy Hour. Over VHF 77 even gezongen voor hem, er luistert verder toch niemand mee. We zijn voor vanavond uitgenodigd om mee uit eten te gaan, nu dus op zoek naar een etablissement, daarvoor moeten we weer even varen.

We zijn gisteravond voor anker gegaan bij de brug in aanbouw naar Farafenni.  s’Ochtends  hebben we op beide zijden even gewandeld en wat inkopen gedaan. Kilometers lange rijen aan beide zijden van de rivier met vrachtauto’s, auto’s en mensen om met de pont de rivier over te steken.  Langs de stoffige weg allemaal kraampjes en restaurantjes (barakjes) waar je van alles kan krijgen. Mensen moeten hier misschien wel dagen wachten voor ze over kunnen.

Het is hier zo warm en stoffig dat je wel 4 x per dag zou willen douchen om af te koelen. Nu hebben we niet zoveel water mee (630 ltr) en we zijn er erg zuinig op door zoveel mogelijk al met buitenwater te spoelen dus drinkwater gebruiken om te douchen is geen optie. Ik heb daarom een oude drinkwaterpomp gebruikt om een buitendouche te maken met buitenwater. Dan kijken we eerst naar het buitenwater of dit er fris uit ziet, wat meestal niet het geval is en meestal in de kentering van het tij wanneer er minder zand in zit, en dan zetten we die pomp aan. Ik moet eerst met een puts-emmer de slang vullen want een meter opzuigen lukt niet om deze op gang te brengen. Maar als de douche het dan doet is het heerlijk onder de straal, nu was het zoet maar vanaf gisteren was het weer brak en zal uiteindelijk weer zout worden. Dat is niet erg, het gaat om de verkoeling en op het laatst even een paar druppels zoetwater van de echte douche erachteraan en we zijn weer fris (voor even!). Hiervoor deden we het met de putsemmer en dat ging ook goed maar zo is gemakkelijker. En we hebben weer genoeg stroom nu de panelen het weer doen.

Helaas is de koelkast ermee gestopt. Hij deed het al dagen slecht, te merken aan geen koud bier meer, en  dat is een ramp. Ik moest al op zoek naar freon 134a en een meterset maar nu zeker. Gelukkig gaat er in elk systeem aan boord dezelfde soort, maar wel eerst zien te krijgen. Verder is er een Genualier stuk getrokken. Stomme fout van onszelf. Ik wilde de buitenboordmotor wisselen en daarvoor hebben we een mooi kraantje laten maken. Dan wordt er een lijn naar de genualier gevoerd en dan kunnen we de buitenboordmotor zo ophijsen. Ik stond in de rubberboot om de buitenboordmotor los te maken en te begeleiden en Asha zou lieren. Dat ging haar zwaar af en ik zei haar dan de lijn door te trekken naar de elektrische lier. Dat deed ze maar had de lijn niet uit de selftailer gehaald van de genualier. Nadat ze begon te trekken met de electrische lier hebben we zodoende de selftailer verbogen en daarmee ook het draadeinde op de genualier. Mijn fout, want had dat moeten zien. Na moeizame demontage, want alles was verbogen, heb ik e.e.a. weer in vorm en soepel draaiend kunnen krijgen door flink te hameren en vijlen. De selftailer zelf heb ik nog niet recht kunnen krijgen, daarvoor heb ik een bankschroef nodig en die is op de Happy Hour. Wordt vervolgd!

Gisteren maar aan de rode wijn gezeten op kamertemperatuur (40 graden) ivm geen koud bier.

Comments are closed.