browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Gambia, Saturday 24 March 2018

Posted by on 22 juni 2018

Zoals gezegd lagen we bij Baboon island voor anker en de namiddag van ankeren hadden we een bootje van de Rangers voorbij zien komen maar ze voeren door. Enerzijds betekend dat we daar mochten ankeren maar anderzijds hadden we nog geen afspraak kunnen maken. De volgende dag hebben we gewacht tot 14:00 uur waarbij we niemand hadden gezien en Rob besloot dat we ze maar eens moesten opzoeken met zijn tweeën. Dus in Rob zijn bootje zijn we verboden terrein in gevaren en hebben de hele oostkant afgevaren maar geen teken van leven of een steigertje. Hebben zelfs zijn motor opnieuw moeten bijvullen met de meegebrachte jerrycan. Op een gegeven moment zijn we maar terug gevaren en hebben nog een inhammetje tussen de struiken verkend wat nog even spannend was want weten niet wat je tegenkomt. Er bleken twee boomstamkano’s te liggen en er was een kleine stuw. Ik het land op geklauterd en zie daar een boer aan het werk. Die wist van niets en sprak ook alleen maar Gambiaans ( laat ik dat nu net niet geleerd hebben op school) en werd daar niets wijzer van. Verderop zag ik een hutje en heb daar nog eens gevraagd. Hier zaten drie vissers netten te repareren en die spraken ook geen Engels of Frans maar met handen en voeten begreep ik dat we naar de andere kant van het eiland moesten. Dus terug naar de boten en ankerop. We voeren via de westzijde en hier kwamen we ze tegen met een rondleiding. We konden de boten voor anker leggen en met onze eigen rubberboot en met ieder een eigen gids konden we de chimps gaan bekijken. Ze blijken die elke avond rond 16:00 bij te voeren en dan komen ze naar de waterkant, anders zitten ze in het midden van het eiland en zie je ze niet. Er zitten 2 families Chimps op het eiland ieder aan een zijde en die komen niet bij elkaar, er zitten ook Bavianen die agressief zijn en nog een apensoort, verder leven er ook Cobra’s en Pythons en het is ondoordringbaar dus het is een gevaarlijk eiland voor ons. We hebben op gepaste afstand mooie foto’s kunnen maken en daarna zijn we weer ankerop gegaan om de boten ten Noorden van de eilanden voor anker te leggen. Hier bleken zo’n vier Nijlpaarden te zitten dus dat was ook weer mooi om te zien. Bij het aanvaren en ankeren bliezen ze verongelijkt dat we een andere plek moesten zoeken maar wij wilden ze juist zien dus mooi niet. Ze produceren een vreemd soort geluid wat heel dichtbij lijkt maar als je dan kijkt zitten ze nog best veraf. Na weer een afmeerborrel zijn we weer op tijd in bed gedoken. s’Ochtends weer erg veel stof in de lucht en ook op de boot. Het gaat werkelijk overal zitten en is vast niet gezond om te ademen dus hopen dat dit snel overgaat. Morgen hopen we weer op brak water te liggen want hier op het zoete gedeelte hebben we erg veel last van horzels, tse-tse vliegen en muggen, voornamelijk in de schemeruurtjes.  We kunnen vandaag pas laat in de middag gaan varen ivm de stroom.

De regelaar van de zonnepanelen deed het nu echt niet meer, ook niet met een klap tegen de kast dus die uit elkaar gehaald. Pas nadat ik verschillende lagen had gedemonteerd zag ik het euvel. Er was een soort van contact/ koelplaat die met 6 schroefjes vast zou moeten zitten, 1 schroef ontbrak en de 5 anderen zaten los wat dus heeft gevonkt en brandschade en een gat in de print heeft veroorzaakt. Ik heb de zaak zo goed als mogelijk schoon gemaakt en de 5 resterende schroefjes goed vastgezet. Ik had geen goede hoop maar nadat alles in elkaar was gezet bleek deze toch weer te werken en hoe, die middag werden de accu’s weer met 21 Ampere geladen ondanks de stofstorm. Ik ga wel op zoek naar een andere maar voorlopig doet deze het weer.

Comments are closed.