browser icon
You are using an insecure version of your web browser. Please update your browser!
Using an outdated browser makes your computer unsafe. For a safer, faster, more enjoyable user experience, please update your browser today or try a newer browser.

Suriname Saturday 23 June 2018

Posted by on 19 oktober 2018

Weerzien met familie van Asha.

De neef van Asha stond onverwacht op de kade, ik had al een berichtje gehad van Netty dat er familie van Asha zou staan maar aangezien we toch al naar de wal gingen had ik expres niets gezegd tegen haar ter verhoging van het verrassingseffect. Het was dus een complete verrassing voor haar en hebben weer hartelijk kennis gemaakt met neef Bhaiwa en zijn vrouw. Plannen werden al snel gesmeed en we werden al snel samen met Rob en Hilde uitgenodigd op de verjaardag van zijn zoon Ashwin die dertig jaar zou worden.

Op betreffende dag werden we opgehaald door Bhaiwa en naar zijn zoon gereden die een heel mooi huis heeft naast zijn schoonfamilie. Ook hier werden we hartelijk ontvangen en werden gelijk de tuin door geleid waarin allemaal lekkere, voor ons onbekende, vruchten hingen te rijpen. Die avond werden we dan ook terug gebracht met een kofferbak vol cocosnoten, mango’s, pompelmoes, avocado, pompom, citrusvruchten en wat al niet meer. Tijdens het feest hebben we afspraken gemaakt om naar het bos te gaan zoals de Surinamers de jungle noemen. Een paar dagen later werd die afspraak nog eens concreet nagelopen en zo togen wij vrijdagochtend, 7 man sterk, met de bos-bus van Ashwin naar het bos. Hier hebben wij na 4 a 5 uur rijden over harde maar nog meer onverharde wegen, in het gebied Bigi Poika een kamp opgeslagen dichtbij een kreekje.

Het kamp bestond uit twee afdekzeilen welke over een pad werden gespannen en waaronder wij onze hangmat konden ophangen. Er werd provisorisch een werkblad gemaakt van hout ter plaatse en neef Bhaiwa begon met koken op een meegebrachte gasbrander. Ondertussen werd er hout verzameld om een kampvuur te maken en er werden palen geslagen om de hangmatten tussen te kunnen spannen. Ashwin ging samen met zijn vriend Nawin het gebied verkennen op sporen om later in de avond te kunnen gaan jagen met de meegebrachte schrootbuks. Opgefrist werd er in de kreek en het water was lekker verkoelend. Hoe leuk was dit! Het werd die avond niet laat mede doordat de avond vroeg valt en de meesten lagen dan al vroeg in het hangmatje. S‘ochtends was het alweer vroeg licht en de maaltijd werd weer bereid door neef Bhaiwa. Ook de meegebrachte Mango’s werden gegeten en zo kwamen we de dag door. Ik had nog steeds last van mijn rug en Bhaiwa kon dit niet langer aan zien en heeft mij op zijn rug proberen te kraken. Dit deed verschrikkelijk pijn en dacht dat ik in tweeën zou breken, daarna heeft hij mij nog op de grond gekraakt en het hielp wonderwel. Ik kon die dag alles weer en hebben nog een wandeling gemaakt op zoek naar wild en nog met balken voor het kampvuur lopen sjouwen maar op een gegeven moment in de avond kwam de pijn veel heviger terug. Onder de medicijnen ging het nog maar recht lopen kon niet meer. Afijn, na een nachtje in de hangmat ging het weer een beetje maar moesten ook nog terug rijden. Ook dit hebben we overleeft maar kon daarna bijna geen stap meer doen. Het deed nog meer pijn als voor de behandeling en ook op een andere plaats dus ben bang dat ik van de drup in de regen ben beland. Toch had ik deze bostocht niet willen missen en kijk er graag op terug.

Comments are closed.